Agenda.

We’re proud to publish our agenda, including keynotes, technical sessions and roundtables. Presenting companies have been selected, details can be found here. Please note that we will update this in the coming weeks for new speakers and final timings.

WEDNESDAY, SEPTEMBER 14, 2022 .

9:00am CEST
Registration & Welcome Coffee
Duration: 60 minutes
10:00am CEST
Opening Session
WELCOME
Gina Domanig, Managing Partner, Emerald Technology Ventures
YEAR IN REVIEW
2022 has challenged many investors’ expectations of geopolitical security. Yet hiccups in the energy transition are unlikely to derail long-term trends toward decarbonization and sustainable innovation. Hear about emerging trends in investment, technologies and the path to net zero in our opening session.
Michael Liebreich, Chairman, Liebreich Associates
KEYNOTE: Scaling innovation for nature and climate 

The full range of innovations needed to tackle the climate crisis is coming into focus. Between technology, biology, policy and society, the toolkit is growing by the day. But the missing ingredient is scale. Find out how we will realize the change needed to bridge the gap between aspiration and reality in our opening keynote.

Antonia Gawel, World Economic Forum (WEF), Head, Climate Change; Deputy Head, Centre for Global Public Goods
Duration: 60 minutes
11:00am CEST
PLENARY SESSION I: DECARBONIZING SUPPLY CHAINS: FROM INNOVATION TO OPERATION

Supply-chain decarbonization will depend on technology—from digital platforms that boost efficiency to electrification of logistics fleets and more. As companies turn their climate commitments into reality, where will we see the biggest impact? How does innovation find its way into daily business operations? Where do the biggest opportunities for innovation and investment emerge?

Luca Graf, CEO, MS Direct 

Nikhil Amin, Independent Consultant, previously General Manager, Amazon Shipping UK

Edmond Toutoungi, Senior Manager, Supply Chain Consulting, PwC

Duration: 75 minutes
12:15pm CEST
NETWORKING LUNCH
Duration: 90 minutes
Hosted by
logo of company
1:45pm CEST
PLENARY SESSION II: REDUCING INDUSTRIAL CARBON

Carbon reduction by industry is receiving a lot of attention, but it’s not obviously clear how corporate climate goals will be achieved for “hard-to-abate” industrial sectors. This session will explore the planned pathways, through the combination of process innovation and carbon offsets all necessary to reach net zero. What is planned so far and what innovation is still required for a successful industrial energy transition?

Bas Sudmeijer, Managing Director and Partner, BCG  

Martin Fleischer, Senior Strategy Development Manager, Primetals Technologies 

 

Duration: 60 minutes
Hosted by
logo of company
2:45 PM
Virtual Update: US and Climate - Does the IRA mark the Start of a new Era?

Dr. Tom Rowlands-Rees, Head of Research North America, BloombergNEF

Duration: 15 minutes
3:00pm CEST
NETWORKING BREAK
Duration: 45 minutes
Hosted by
logo of company
3:45pm CEST
ROUNDTABLE: ESG STANDARDS FOR VENTURE CAPITAL

With the rise in corporate climate commitments, financial institutions are quickly joining the commitment party and announcing environmental, social and governance (ESG) investment strategies. What does this mean for the venture capital sector? How will this impact the terms LPs will demand from general partners (GPs)? How will GPs comply with these emerging requirements and what will our portfolio companies need to do differently in the future? This session will attempt to crystallize best practice in this space and provide a roadmap for how to incorporate ESG in our industry.

Andrew Douglas, Institutional Programs Manager, CSP

Uli Grabenwarter, Deputy Director, European Investment Fund (EIF) 

Peter Hellich, Partner, Taylor Wessing

Patrick Sheehan, Founder & Managing Partner, ETF Partners 

Duration: 60 minutes
Hosted by
logo of company
5:00pm CEST
PROGRAM CLOSES
5:15pm CEST
TRANSFER FROM SWISS RE / HOTEL BELVOIR, AND THEN TO KAUFLEUTEN RESTAURANT, ZURICH
Transportation by bus
Duration: 45 minutes
6:00pm CEST
EUROPEAN VENTURE FAIR GALA APÉRO, KAUFLEUTEN TERRACE

Pelikanplatz 18, 8001 Zürich

https://kaufleuten.ch/restaurant/ 

Hosted by
logo of company
7:00pm CEST
EUROPEAN VENTURE FAIR GALA DINNER, KAUFLEUTEN RESTAURANT

Pelikanplatz 18, 8001 Zürich

https://kaufleuten.ch/restaurant/ 

 

Hosted by
logo of company
11:30pm CEST
TRANSFER BACK TO SWISS RE / HOTEL BELVOIR
Transportation by bus
Duration: 30 minutes

THURSDAY, SEPTEMBER 15, 2022 .

8:00am CEST
Registration & Welcome Coffee
Duration: 60 minutes
9:00am CEST
PLENARY SESSION III: SUSTAINABLE FUELS: POTENTIAL FOR CHANGE IN AVIATION

The recovery in global aviation is shining a spotlight on an industry traversing a tough, yet promising, path toward decarbonization. How can the sector reduce its climate footprint while still keeping the world connected? What are the most promising trends in sustainable aviation fuel? What other innovations on the horizon can help the industry—long considered one of the trickiest parts of the global net zero puzzle—achieve its ambitions?

Robert Thomson, Partner, Roland Berger 

Jan PechsteinHead of Corporate Emissions Management and Sustainable Aviation Fuels, Lufthansa Group

Marc Siegel, Senior Manager Marketing, Sasol ecoFT

Dr. Philipp Furler, CEO and Founder, Synhelion

 

 

 

Duration: 75 minutes
Hosted by
logo of company
10:20am CEST
NETWORKING BREAK
Duration: 40 minutes
11:00am CEST
COMPANY PRESENTATIONS - SESSION I

Please look at our presenting companies page to view our curated selection of startups and investment opportunities.

Duration: 90 minutes
Hosted by
logo of company
12:30pm CEST
NETWORKING LUNCH
Duration: 75 minutes
Hosted by
logo of company
1:45pm CEST
COMPANY PRESENTATIONS - SESSION II

Please look at our presenting companies page to view our curated selection of startups and investment opportunities.

Duration: 105 minutes
Hosted by
logo of company
3:30pm CEST
CLOSING REMARKS
Duration: 15 minutes
3:45pm CEST
CLOSING COCKTAILS
Duration: 60 minutes

IMPORTANT NOTE
Occasionally, for reasons beyond the organizer's control, program schedules and speakers may be subject to change. We will update the website on a regular basis to keep you informed about significant changes to the program.